
... i morele bęc – owoce dla zdrowia i urody
Morele - owoce, które wyglądem przypominają małe brzoskwinie, chociaż w smaku nieco bliżej im do śliwek. Naturalnie występują na terenach Azji, a do Europy zostały sprowadzone w I wieku p.n.e. To smaczne i niezwykle zdrowe owoce, którymi interesujemy się zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. W Polsce morele są powszechnie znane w formie suszonych owoców, które stanowią idealne uzupełnienie owsianki czy ciepłego kompotu z suszu. Dzisiaj bierzemy na warsztat prozdrowotne właściwości moreli oraz ich zastosowanie w kosmetykach.
Prozdrowotne właściwości świeżych moreli
Morele w swoim składzie zawierają m.in. cenne witaminy: A, C, E oraz składniki mineralne: potas, żelazo, fosfor czy wapń. Można w nich znaleźć również błonnik pokarmowy, zdrowe tłuszcze i dodające energii węglowodany. Niezwykle istotnym składnikiem moreli jest beta-karoten, odpowiadający za ich piękny żółto-pomarańczowy kolor. Umożliwia on lepszą przyswajalność witaminy A w organizmie człowieka.
To bardzo cenna właściwość moreli. Zwłaszcza dla osób, które borykają się z chorobami oczu oraz postępującą utratą wzroku. Witamina A jest niezwykle pomocna w walce ze ślepotą nocną oraz w przeciwdziałaniu wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.
Antyoksydanty zawarte w morelach, wspierają odporność. Ta właściwość jest szczególnie istotna w okresie sezonów na przeziębienia, a więc jesienią i zimą. Poza wspomnianymi witaminami oraz beta-karotenem, do przeciwutleniaczy obecnych w morelach zaliczamy również: kwasy chlorogenowe, katechiny oraz kwercetynę.
Z kolei błonnik pokarmowy sprzyja zdrowiu układu pokarmowego. Pobudza pracę jelit oraz zapewnia uczucie sytości. Z tego powodu, mimo sporej zawartości cukru, morele są polecane osobom pragnącym schudnąć. Nie należy jednak przesadzać z ilością zjadanych owoców. Dwie morele na dzień, zamiast czekoladowych batoników, zdecydowanie wystarczą.
Suszone morele - prawdziwe bogactwo witamin
Morele można spożywać na surowo. Jednak zdecydowanie najbardziej poleca się ich formę suszoną. Suszenie owoców sprawia, że zjedzenie tej samej ilości produktu wiąże się z przyswojeniem większego bogactwa składników. Poza większym stężeniem cennych witamin i składników mineralnych, suszone morele zawierają również poziom boru, który korzystnie wpływa na kondycję kości.
Przekąska w postaci suszonych moreli to świetna opcja dla dzieci i osób starszych, borykających się z problemem osteoporozy. Suszone morele zawierają również imponującą dawkę żelaza. Z tego powodu spożywanie owoców w suszonej postaci polecane jest osobom cierpiącym na anemię.
Pielęgnacyjne właściwości moreli
Morele mają swoje zastosowanie również w branży kosmetycznej. Głównie ze względu na wcześniej wspomniane witaminy oraz składniki o działaniu przeciwrodnikowym. Najpopularniejszym surowcem kosmetycznym wytwarzanym z tych owoców jest olej z pestek moreli. Dzięki dużej zawartości witaminy C, olej ten poprawia koloryt skóry. Z kolei witaminy: E i A działają na nią przeciwstarzeniowo, skutecznie zmiatając wolne rodniki oraz pozytywnie wpływając na sprężystość skóry.
Olej z pestek moreli działa również odbudowująco, dlatego warto go stosować jesienią, gdy nasza skóra jest zmęczona letnim słońcem. Jednocześnie przygotowuje się ją wówczas na wyzwania nadchodzącej zimy. Dzięki zawartości kwasu linolenowego, olej z pestek moreli wspiera kondycję skóry suchej, wrażliwej, atopowej czy objętej łuszczycą. Łagodzi stany zapalne oraz dogłębnie nawilża skórę.
Olej z pestek moreli spotkasz w naturalnych olejkach BioMydlarni:
Zapraszamy na zakupy do naszego sklepu!